Luxor & Aswan
EGYPTE
جمهوريّة مصر العربيّة
um uriyat Miṣr al-Arabiyah
23 januari 2013
Luxor
الأقص
Voordat we ons op de cruiseboot richting Aswan begeven blijven we anderhalve dag in Luxor. Hier huren we een fiets om de omgeving op eigen houtje te verkennen. Het is prima fietsen in Luxor, de drukke hoofdstraat is eenrichtingverkeer en eenmaal uit het centrum is het rustig onderweg. Zomaar wat rondfietsen is een goede manier om de sfeer te proeven en daarvoor zijn we hier. Natuurlijk willen we op onze tocht tussen Luxor en Aswan hier en daar ook wel weer een tempel bekijken, maar het huidige Egyptische leven heeft vooral onze belangstelling.
En die belangstelling is wederzijds. Zelfs op de fiets worden we onophoudelijk aangesproken. Waarom we toch niet met de taxi willen gaan, of beter nog met de paardenkoets, een feluccatochtje willen maken of handdoeken en sjaals kopen. Of tenminste willen beloven om dat dan later op de dag te doen. Als we niks willen kopen zijn we toch zeker op zoek naar een man en wil de handelaar zichzelf graag aanbieden voor een spannende avond.
Helaas, we hebben andere plannen vandaag en gaan op zoek naar de ferry om met fiets en al de Nijl over te steken naar de Westbank.
Op de Corniche staat alweer een nieuwe rij klantenlokkende lastposten te dringen om ons behulpzaam te zijn bij de overtocht. De ferry is in geen velden of wegen te bekennen dus laten we ons door het taxibootje na een korte onderhandeling voor 1 euro met fiets en al naar de overkant brengen.
De meeste toeristen komen niet verder dan het stuk tussen het Winter Palace hotel en het Luxormuseum, onze aktie wordt dan ook met argusogen bekeken.
Op de westbank is het meteen een stuk rustiger en al gauw fietsen we tussen de ezelskarren en suikerrietvelden. Het landschap van het Nijldal heeft iets magisch, een sfeer van eeuwige rust omringt de kale, onbegroeide westelijke heuvels, die als een majestueus podium aan de rand van de groene velden oprijzen. De brede, traag stromende rivier maakt het tafereel compleet.
Als je er een beetje gevoelig voor bent, begrijp je waarom de oude Egyptenaren deze plek kozen om er hun heilige stad te vestigen.
Al fietsend passeren we de kolossen van Memnon.
Deze twee gigantische beelden van wel achttien meter hoog hadden als oorspronkelijke functie om de tempel van Amenhotep te bewaken en zijn in de loop van de eeuwen door vele mensen bezocht.
Nadat het noordelijke beeld door een aardbeving doormidden brak, klonk er iedere ochtend een gefluit vanuit het beeld, wat toentertijd gedacht werd 'geluk te brengen'.
Later zijn de twee delen van het beeld weer samen gebracht, wat maakt dat we deze eeuwenoude beelden (van de 14de eeuw voor Christus) weer kunnen bewonderen. In de voet van de beelden staan afbeeldingen van de vrouw van Amenhotep III. Het beeld zelf kijkt uit naar de opkomende zon en de Nijl.
Op de terugweg volgen we de locals die onderweg zijn naar de ferry en worden we probleemloos met fiets en al naar de overkant gebracht. De fiets wordt weer netjes voor ons van de boot gehaald. Waar vind je tegenwoordig deze service nog en dat voor 50 cent en een kleine fooi.
Luxor tempel
Aan de oostzijde van de Nijl, te midden in het moderne Luxor staat de Luxor tempel. Toegewijd aan de god Amun, die vaak als één werd gezien met de zonnegod Ra en dus Amun Ra werd genoemd. In de loop van de tijd hebben twee farao's hun stempel op de tempel gedrukt, namelijk Toetanchamon en Ramses II.
De tempel is één grote verzameling van bouwwerken met kolommen, beelden en versierde muren. Ook is de enorme hoeveelheid sfinxen aan de 'Heilige weg' een indrukwekkend schouwspel. Deze weg vormt de officiële ingang van de tempel.
El Haggag plein
Voor de Luxor tempel ligt het El Haggag plein. Vergezeld door de lokale inwoners van Luxor kunnen we hier even bijkomen van de indrukken van de dag. Niet een plein om uren door te brengen, maar wel een 'oase' in de drukke stad, met enkele palmbomen en grasveldjes waar wat handelswaar uitgestald wordt. De families die in het vrije weekend hier komen picknicken vinden het leuk om met z'n allen te poseren voor de foto. Op de achtergrond wordt het plein versierd door de tempel van Luxor en de El Haggag moskee.
Karnak
الكرنك
Vanuit Luxor is het een mooi fietstochtje langs de Nijl naar het drie kilometer verderop gelegen tempelcomplex van Karnak. Karnak is één groot museum en het grootste religieuze bouwwerk in de wereld. Het complex is toeristische trekpleister nummer twee in de meest bezochte plaats in Egypte, nummer één zijn de piramiden van Gizeh. De grote tempels kunnen worden onderverdeeld in vier hoofdgebouwen, waarbij er nog kleine heiligdommen zijn en vele rijen met sfinxen. Waarbij slechts één toegankelijk is voor het publiek, het is gelijk het grootste en het hart van de tempel. De bezoekers krijgen zo het idee dat Karnak alleen het gebied van Amon-re was, terwijl er ook andere goden vereerd werden.
Met de bouw werd begonnen in het Middenrijk, ongeveer 1600 voor Chr. en aan het hele project hebben 30 farao's meegedaan. De grootte en het aantal gebouwen is overweldigend.
Na de mooie fietstochtjes in Luxor gaan we aan boord van het cruiseschip richting Aswan. Onderweg krijgen we een aardig kijkje op het leven aan de oevers van de Nijl en leggen we nog even aan bij de tempel van Horus in Edfu en bij Kom Ombo.
Verder naar het zuiden veranderd het Nijllandschap, vruchtbare akkers veranderen langzaam in goudkleurige zandduinen en rotsen die tot de Nijloever reiken.
Edfu
Maak jouw eigen website met JouwWeb