LIBANON

الجمهورية اللبنانية

al-Djoemhoerijja al-Loebnanijja

 

Libanon is een klein land gelegen aan de uiterste oostkust van de Middellandse Zee. In het zuiden grenst het aan Israël en in het oosten en noorden aan Syrië.

In 2005 voerde onze reis naar Libanon & Syrië.

 

 

BYBLOS

De Libanese gids vermeldt met trots dat Byblos de oudste stad van de wereld is.

Waarschijnlijk is dit echter Jericho. 

Hoe dan ook, de stad ten noorden van Beiroet ligt schitterend aan de Middellandse zee. 

Als we onderweg zijn naar deze historische stad , realiseren we ons niet dat deze antieke Fenicische stad de naam heeft gegeven aan de bijbel.

Byblos had een grote haven met veel scheepvaartverkeer met Egypte. De stad heette eerst Gebal. De Grieken noemden haar Byblos. Dat betekent 'boek'. Van het meervoud 'biblia' is ons woord bijbel afgeleid. De Grieken zagen er voor het eerst papyrus-rollen die uit Egypte geïmporteerd waren en met inkt beschreven. Het papyrusblad, gebruikt als schrijfblad kreeg de naam biblos of biblion. 

We hebben de hele historische stad voor onszelf, er zijn nauwelijks toeristen hier.

De haven van Byblos raakte tijdens de Israëlisch-Libanese oorlog van 2006 net als een groot gedeelte van de Libanese kust vervuild met aardolie uit een kapotgeschoten tank.

بيروت

 

Byblos

 
Haventje van Byblos
 
Haventje van Byblos

Byblos (Grieks: Βύβλος; Assyrisch: Gubla; Arabisch: Jbail ) is een historische Fenicische havenstad in het huidige Libanon. De stad ligt ten noorden van Beiroet aan de Middellandse Zee.

De geschiedenis van de stad gaat terug tot het derde millennium voor Christus. In de bronstijd was het de belangrijkste haven van de Levant, vooral voor de handel in cederhout naar Egypte. Uit deze handelsnederzetting ontstond een stadsstaat. De stadskoningen van Byblos waren vazallen van de Egyptische Farao's. Ook werd veel bast geproduceerd, de grondstof voor papyrus. Daardoor werden later ook de heilige geschriften van het christendom daar gekopieerd. Met vermoedt dat daarvan de naam Bijbel afkomstig is. In de tweede helft van het tweede millennium v. Chr. wordt de stad Ugarit de belangrijkste havenplaats in de Levant.

In 1984 is Byblos door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.

 

Harissa-Daraoun

حريصا–درعون‎

Harissa-Daraoun  حريصا–درعون‎‎ deze gemeente die bestaat uit twee dorpen ligt in het Libanongebergte op een kleine 30 kilometer van Beiroet. Harissa is bereikbaar vanaf de kust van de stad Jounieh , hetzij over de weg of door een negen minuten durende reis door een kabelbaan, hier de télephériqe genoemd.  Harissa is de thuisbasis van een belangrijk Libanees bedevaartsoord, Onze Lieve Vrouwe van Libanon.

Het trekt zowel pelgrims en toeristen die willen genieten van het uitzicht over de baai van Jounieh.

Jounieh is een voornamelijk christelijke stad met 350.000 inwoners die vastgebouwd is aan Beiroet. 

BEIROET

بيروت

 

Beiroet  بيروت is de hoofdstad, grootste stad en belangrijkste haven van Libanon. De antieke naam was Berytus. Tijdens de Libanese Burgeroorlog werd de stad nagenoeg compleet verwoest, maar daarvoor stond de stad vanwege haar allure bekend als het Parijs van het Oosten.

Eigenlijk is die bijnaam misleidend, want behalve ‘Franse’ gebouwen in het geheel opnieuw opgebouwde centrum doet weinig in de Libanese hoofdstad denken aan Parijs. De stad is wel minstens even bruisend als de Franse hoofdstad. Dag en nacht gaat het uitgaansleven door en de winkels zijn tot laat in de avond open. Alcohol is overal verkrijgbaar. Restaurants sluiten pas als er geen klanten meer zijn. Je kunt dus gerust om 23 uur nog uit eten. De criminaliteit is voor Europese begrippen laag. Bezoek naast het centrum in elk geval de oude christelijke wijken Gemmayzeh en Mar Mikhael. Dan zie je hoe Beiroet er voor de burgeroorlog uitzag. Het puilt eruit van de bars, restaurants en disco’s. De Armeense wijk Burj Hammoud grenst aan deze wijken en is een grote bazaar met goedkope winkeltjes en restaurants. Rond Hamra Straat, in West-Beiroet, gaan de hipste mensen van Beiroet uit.

 

 

Het groene land vol kerken en moskeeën is een paradijs voor wie het Midden-Oosten wil verkennen. De variëteit aan geloven en volken is er enorm, de geschiedenis is tastbaar én adembenemend en de keuken staat bekend als de beste van de hele regio.